cara jual rumah dengan cepat

11 Langkah Cara Jual Rumah Dengan Cepat

cara jual rumah dengan cepat

11 Langkah Cara Jual Rumah Dengan Cepat

11 langkah cara jual rumah dengan cepat ini sebagai persedian kepada pemilik rumah yang ingin menjual rumah mereka agar cepat terjual.Proses menjual rumah merupakan satu proses yang mengambil masa yang agak panjang.Oleh itu pemilik rumah perlu tahu cara yang betul agar rumah mereka cepat mendapat pembeli dan terjual.

1) Maklumat Tentang Rumah Yang Ingin Dijual

 • Sebelum memulakan proses jualan rumah pemilik perlu mempunyai maklumat/info yang lengkap tentang rumah yang ingin mereka jual.
 • Antara maklumat penting adalah saiz dan dimensi rumah (berapa panjang dan lebar).Status freehold dan leasehold juga perlu di nyatakan secara jelas.
 • Jika leasehold perlu tahu berapakah baki tenure leasehold tersebut daripada tempoh asal 99 tahun.
 • Jika pemilik rumah seorang bumiputra,mereka perlu tahu apakah status rumah mereka,iaitu sama ada boleh di jual kepada bumi sahaja atau non-bumi pun boleh beli juga rumah yang mereka ingin jual itu.
 • Semak baki pinjaman rumah anda untuk mengelakkan anda perlu top up pinjman andai kata baki pinjaman lebih tinggi daripada harga yang ingin di jual nanti.

2) Sediakan dokumen berkaitan rumah yang ingin di jual.

 • Pemilik seharus menyediakan dokumen seperti salinan Perjanjian Jual Beli,geran rumah/tanah atau strata title bagi kediaman bertingkat.tanpa dokumen rumah yang lengkap proses jual beli akan tergendala dan memakan masa yang lama nanti.
 • Bagi pemilik yang telah melakukan renovation yang major,dokumen kelulusan daripada majlis perbandaran perlu juga di sediakan.

3) Mengetahui kos-kos yang terlibat dalam proses jualan  rumah

 • Kos-kos jualan rumah seperti bayaran fee guaman,ejen fee jika menggunakan khidmat ejen hartanah dan cukai RPGT juga perlu di ambil kira daripada awal lagi oleh pemilik untuk menjual rumah dan sebarang hartanah mereka yang lain.Untuk info lanjut berkaitan RPGT ini dan cara pengiraan nya boleh rujuk link artikel ini.https://loanstreet.com.my/ms/pusat-pembelajaran/ckht-rpgt-di-malaysia.
 • Kos nilaian rumah juga perlu di ketahui jika pemilik ingin memanggil seorang jurunilai datang ke rumah dan menyedikan satu report tentang nilaian semasa rumah mereka.

 

4) Market Value Rumah VS Demand Price

 • Setelah semuanya lengkap dan di ketahui pemilik boleh menyemak market value rumah dengan merujuk kepada bank,jurunilai professional,atau pun membuat kajian sendiri di laman web yang menjual rumah.
 • Sekarang sudah banyak kes yang saya jumpa di mana walaupun bank masih memberi nilaian contoh nya RM 550K untuk sebuah unit kediaman tetapi demand price iaitu merujuk kepada harga yang sanggup di beli oleh pembeli di kawasan tersebut telah jatuh daripada harga nilaian pasaran semasa.
 • Ini berlaku kerana terdapat lambakan rumah yang ingin di jual di kawasan tersebut sama ada di pasaran subsale atau unit under construction (unit kediaman baru dalam binaan).

5) Keadaan Semasa Rumah

Keadaan rumah yang terjaga dan kemas sudah semestinya lebih mudah untuk menarik perhatian pembeli apabila mereka datang untuk melihat rumah nanti.Contohnya rumah yang di potong rumput dan lalang jika telah panjang.Atau pun rumah yang di cat untuk menaikkan seri rumah itu kembali jika sudah lama di tinggalkan.

6) Medium Iklan

Medium iklan sangat-sangat penting kerana di sini lah bermulaya aktiviti untuk mendapatkan pembeli rumah anda.

Anda boleh menggunkan medium iklan percuma seperti berikut:

 1. mudah,my

 2. https://www.facebook.com/

 3. Gantung Banner

7) Tetapkan tarikh temujanji untuk bawa bakal pembeli

Setelah rumah anda yang ingin di jual di iklankan,anda akan mula    menerima pertanyaan daripada bakal pembeli untuk datang melihat rumah anda itu.

Namun anda jangan terlalu teruja untuk membawa  bakal pembeli rumah anda.Sebalik nya buatlah sedikit   kaji selidik berkenaan latar belakang bakal pembeli itu  seperti pekerjaan semasa mereka,adakah mereka   pernah cek kelayaakn pinjaman perumah dengan mana-mana bankdan kesediaan 10% deposit daripada harga rumah.

8) Rundingan Harga

Jika sudah ada pembeli yang berminat biasanya akan   berlaku rundingan harga dan setelah satu harga telah di     sepakati maka pembeli akan membayar 3% deposit.Deposit ini hendaklah di bayar atau di pegang     oleh pihak lawyer yang dilantik atau ejensi hartanah  jika anda menggunakan khidmat seorang perunding    hartanah.Ketika bayaran 3% di buat lawyer/ejen  hartanah yang di lantik akan mengeluarkan satu surat/form di panggil Aggree To Purchase/Offer To Purchase yang akan di tandatangani oleh penjual dan   pembeli beserta seorang saksi.

9) Pembeli Mohon Pinjaman

        Maka pembeli akan memohon pinjaman   bank.Biasanya proses permohonan pinjman ini         mengambil masa 2 minggu jika semua dokumen lengkap.Saya cadangkan buatlah permohonan  sekurang-kurangnya 2 bank.Setelah mendapat kelulusan pinjaman daripada bank,maka bank akan  mengeluarkan Loan Offer Letter dan akan di tandatangan oleh pembeli.

10) Lantik Peguam untuk Sediakan Perjanjian Jual Beli

        Di sini proses yang sangat penting dari segi undang-        undang.Peguam yang dilantik akan menyediakan Perjanjian Jual Beli di mana kedua belah pihak  pembeli dan penjual akan menandatangani perjanjian     yang terdapat di dalam nya butiran terma-terma yang  mengikat kedua-dua belah pihak.

Biasanya ketika ini pembeli akan membayar baki 7%   kepada penjual dan baki selebihnya iaitu 90% akan di      buat oleh pihak bank.

Di peringkat ini juga pihak peguam akan menguruskan  proses pindah milik daripada nama pemilik sekarang       kepada pembeli baru.Proses pindah milik ini biasanya mengambil masa 6 bulan atau mungkin lebih lagi bergantung kepada keadaan dokumentasi rumah tersebut.

11) Lantik Ejen/Perunding Hartanah

Secara ringkas nya pemilik hartanah boleh melantik perunding hartanah untuk menguruskan transaksi hartanah sama ada jualan atau pun sewaan.Setelah lantikan di buat perunding hartanah ini akan membuat kerja-kerja pemasaran bagi mencari pembeli ataupun penyewa. Kelebihan jaringan yang luas perunding hartanah dari segi lawyer yang berpengalaman,banker untuk menguruskan pinjaman dan database pembeli yang sedia ada mempercepatkan dan memudahkan lagi sesuatu hartanah untuk terjual.Rujuk di sini peranan perunding hartanah.(https://www.hartanahjaya.com/apakah-itu-perunding-hartanah-dan-peranan-mereka/)

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *